CDN چیست و چگونه باعث بهبود عملکرد سایت میشود؟ - سپید سرور

27 اسفند 1402

post-thumnail

CDN یا شبکه توزیع محتوا چیست؟ این سوال اساسی در دنیای اینترنت بسیار اهمیت دارد. مخفف CDN به معنای Content Delivery Network یا «شبکه توزیع محتوا» است. اما این تعریف ساده تنها نقطه شروعی است و برای درک عمیق‌تر این مفهوم، باید با جزئیات بیشتری آشنا شویم. در این مقاله، علاوه بر توضیح مفهوم اصلی CDN، سعی داریم به سؤالات دیگری نیز پاسخ دهیم، از جمله: کاربرد شبکه توزیع محتوا چیست؟ چه نوع CDN هایی وجود دارند؟ کاربردها و مزایای استفاده از CDN چیست؟ بنابراین، همراه ما باشید تا تا آخرین اطلاعات را در این زمینه به‌دست آورید.

شبکه توزیع محتوا یا CDN چیست؟

شبکه CDN چیست؟

شبکه توزیع محتوا یا CDN، یک مجموعه از سرورها می‌باشد که در نقاط مختلف جهان قرار گرفته و به یکدیگر متصل می‌شوند. اگر بخواهیم به دقت ببینیم که مهم‌ترین وظیفه یا حتی تنها وظیفه CDN چیست، باید بگوییم که این شبکه مسئول ارائه محتوای یک وب‌سایت، از نزدیک‌ترین مکان به کاربر است. این مسئله می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر سرعت وب‌سایت داشته باشد. برای توضیح این موضوع، به یک مثال ساده اشاره می‌کنیم.

اگر سرورهای یک وب‌سایت در شهر تهران قرار داشته باشند، افراد میزبان در قزوین محتوا را به سرعتی بیشتر از افرادی که در اهواز یا زاهدان مستقر هستند دریافت می‌کنند! این به این معناست که هرچه مخاطبان از دیتا‌سنتر شرکت دورتر باشند، سرعت لود وب‌سایت یا برنامه کاهش می‌یابد و این موضوع تجربه کاربری ناپایدار و آزاردهنده‌ای ایجاد می‌کند. به‌طور خلاصه، کاهش سرعت بارگذاری و لود، تجربه نامطلوبی را به همراه دارد؛ زیرا:

  • ۲۵ درصد از کاربران وب‌سایتی که لودش بیش از چهار ثانیه طول می‌کشد، آن را ترک می‌کنند.
  • ۷۴ درصد از کاربران وب‌سایتی که لودش بیش از پنج ثانیه در نسخه موبایل به‌طول انجامد، رها می‌شوند.
  • ۴۶ درصد از کاربران به وب‌سایت‌های کند بازگشت نمی‌کنند.

این مشکلات اصلی را با خرید CDN می‌توان به‌راحتی حل کرد. بنابراین، با بهره‌گیری از CDN، عملکرد وب‌سایت با ارائه سریع‌تر محتوا به کاربر، بهبود یافته و تجربه کاربری بهبود می‌یابد. جالب است بدانیم که امروزه وب‌سایت‌های بزرگی همچون گوگل و آمازون نیز از CDN بهره می‌برند.

بیشتر بخوانید: خرید سرور مجازی ارزان

سرویس CDN چگونه کار میکند؟

ما اظهار داشتیم که اساس عملکرد سرویس CDN این است که سرور را به کاربر نزدیک کند و هرگاه کاربر درخواست دهد، محتوای مورد نیاز را از حافظه پنهان سرور بخواند. زیرا امکان ایجاد کش‌ها در نزدیکی تمام کاربران اینترنتی وجود ندارد، در سرویس CDN چندینPoP (نقطه حضور) به عنوان سرور در سراسر مناطق جغرافیایی بزرگ منتشر می‌شوند.

در مرحله بعد، CDN باید بتواند درخواست کاربر را به نزدیکترین PoP هدایت کند. بیشتر CDN برای این کار از تکنولوژی GeoIP استفاده می‌کنند. GeoIP می‌تواند به عنوان یک جدول جستجوی بزرگ در نظر گرفته شود که مسئول نگاشت آدرس‌های IP به مناطق جغرافیایی (مانند کشور، شهر و …) است.

مقاله پیشنهادی: خرید ارزان ترین هاست وردپرس

انواع CDN

انواع CDN

بعد از آشنایی با مفهوم شبکه توزیع محتوا، حالا نیاز است تا انواع CDN را نیز بشناسیم. با وجود دسته‌بندی‌های مختلفی برای CDN، در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها پرداخته می‌شود.

  1. شبکه توزیع محتوای Peer-to-Peer:

این نوع CDN از پروتکلP2P (Peer-to-Peer) استفاده می‌کند که کاربران µTorrent و سایر پروتکل‌های مشابه با آن آشنایی دارند. بسیاری از شرکت‌های بزرگ مانند AT&T هم از این پروتکل برای توزیع محتوای وب استفاده می‌کنند. در این پروتکل، Cache دخالتی ندارد و به‌طور واقعی، کاربران نهایی بخشی از CDN هستند و محتواهای وب را همزمان با دانلود یا دسترسی به سیستمLive Streaming، آپلود می‌کنند. برخی ارائه‌دهندگان CDN مانند PPS.tv و Freecast و Peercast، خدمات P2P رایگانی را به مشتریانشان ارائه می‌دهند.

  1. شبکه توزیع محتوای Push CDN:

در این نوع، سرورهای مبدأ محتوای وب مستقیماً محتوا را به سرورهای CDN ارسال می‌کنند تا در آن‌جا ذخیره شود. در اینجا، وب‌مسترها مسئول ارسال محتوا به سرورهای CDN هستند و محتوایی که آن‌ها Push می‌کنند، همان محتوایی است که به بازدیدکنندگان تحویل داده می‌شود.

  1. شبکه توزیع محتوای Pull CDN:

در این سیستم، عملکرد دقیقاً برعکس Push CDN است؛ به این معنا که سیستم‌های CDN مسئولیت Pull کردن محتوای درخواستی را دارند و پس از دریافت درخواست، محتوا را به کاربر نهایی ارسال می‌کنند. در اینجا، وب‌مسترها اجازه می‌دهند تا محتوا در سرورهای اصلی باقی بماند ولی URL به‌گونه‌ای بازنویسی می‌شود که به سرورهای CDN اشاره کند.

بیشتر بخوانید: خرید سرور مجازی هلند پر سرعت

کاربرد شبکه CDN چیست؟

کاربرد CDN

مزایا و کاربردهای استفاده از CDN به طور مستقیم به ابعاد و نوع اینترنت مورد نیاز وابسته است. با این حال جهت درک بهتر کاربرهای CDN، این موارد را به‌طور خلاصه مطرح می‌کنیم:

  • بهبود وضعیت سئو سایت
  • کسب رتبه بهتر در نتایج جستجوی گوگل
  • کاهش مصرف پهنای باند و ترافیک هاست
  • افزایش تعداد صفحات بررسی شده در روز توسط روبات‌های گوگل
  • افزایش رضایت بازدیدکنندگان به دلیل بهبود سرعت بارگذاری سایت
  • بالا بردن ایمنی سایت
  • ارتباط و هماهنگی آسان با مدیریت محتوای وردپرس

همانطور که ذکر شده، یکی از دلایل مهم استفاده از سرویس CDN، تأثیر آن بر سئو سایت است. این امر نشان دهنده اهمیت آشنایی با مباحث سئو و بهینه‌سازی سایت است.

CDN مناسب چه وبسایت هایی است؟

بسیاری از شرکت‌های بزرگ مانند مایکروسافت، اپل و گوگل، با استفاده از CDN، اطلاعات مختلف را به میلیون‌ها کاربر در سراسر جهان ارسال می‌کنند. به عنوان مثال، برنامه iTunes از شرکت اپل، موزیک و ویدئوها را از طریق CDN برای کاربران خود قابل دسترسی کرده است. شرکت آمازون، بزرگ‌ترین ارائه‌دهنده داده‌های ابری در جهان، طی تحقیقاتی متوجه شده که هر ثانیه تاخیر در بارگذاری اطلاعات، حدود یک میلیون و 600 هزار دلار ضرر به شرکت وارد می‌کند. در مقابل، غول جستجوی گوگل، این تأخیر را 0.4 ثانیه و ضرر مرتبط را 8 میلیون سرچ کمتر در روز تخمین زده است. با این وجود، حتی به دلیل یک کوچکی در زمان، شرکت‌های بزرگ در دنیا آماده‌اند میلیون‌ها دلار را برای بهینه‌سازی سایت و سرعت بارگذاری اطلاعات خود صرف کنند.

اما، آیا CDN برای کسب‌و‌کارهای کوچک نیز کاربرد دارد؟ به عنوان مدیر یک استارتاپ یا کسب‌و‌کار کوچک، چگونه می‌توانید از CDN استفاده کنید؟ روش‌های مختلفی برای این منظور وجود دارد، کافی است شروع کنید. ابتدا، با بهینه‌سازی سایت و کدنویسی، سرعت بارگذاری اطلاعات را افزایش دهید. سپس با استفاده از سرویس‌های CDN مختلف، اطلاعات کسب‌و‌کار خود را به اشتراک بگذارید.

اما برای استفاده از تمامی خدمات CDN بین‌المللی، باید دامنه سایت خود را به صورت بین‌المللی تغییر دهید.

سخن آخر

در پایان، به یاد داشته باشید که CDN نه تنها بهبود سرعت و عملکرد وب‌سایت‌ها را فراهم می‌کند، بلکه نقش بسیار مهمی در بهبود تجربه کاربری و افزایش رضایت مخاطبان ایفا می‌کند. با بهره‌گیری از این فناوری، به دستیابی به استانداردهای بالاتر از نظر عملکرد و امنیت، و در نتیجه، ارتقاء کسب‌و‌کار خود کمک می‌کنید. به‌طور کلی، CDN امروزه به یکی از ابزارهای اساسی و بسیار موثر در بهینه‌سازی وب‌سایت‌ها تبدیل شده است که هر کسب‌و‌کاری در جهت رشد و توسعه به‌طور جدی به آن نیاز دارد. در این نوشتار خوانید که CDN چیست و چه کاربردی دارد. علاقه مندان جهت آشنایی بیشتر با عناوین تخصصی سرورها می‌توانند با مشاورین تخصصی سپید سرور همراه باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + 17 =