استفاده و معنای پسوندهای دامنه چیست؟ - سپید سرور

26 دی 1402

post-thumnail

در دنیای گسترش فناوری و ارتباطات، حضور آنلاین برای افراد و سازمان‌ها بی‌اندازه اهمیت پیدا کرده است. یکی از جوانب کلان این حضور آنلاین، انتخاب و ثبت دامنه‌ها به عنوان شناسه اختصاصی وب‌سایت‌ها می‌باشد. هنگامی که ما وارد یک وب‌سایت می‌شویم، ابتدا با نام دامنه آن روبه‌رو می‌شویم که نقش بسیار مهمی در تشخیص و شناسایی ماهیت و مضمون وب‌سایت دارد. دامنه نه تنها به وب‌سایت یک هویت مجازی می‌بخشد، بلکه درک صحیح از معنای پسوند آن نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این مقاله، قصد داریم به بررسی استفاده و معنای پسوندهای دامنه بپردازیم. با طی نگاهی نزدیک به انواع دامنه‌ها، از کلاسیک تا جدید، و نقش آنها در تعیین هویت و اهداف وب‌سایت‌ها، به دنیای جذاب و چالش‌برانگیز دامنه‌های اینترنتی سفر خواهیم کرد.

پسوند دامنه چیست؟

پسوند دامنه چیست؟

پسوند دامنه (Domain Extension) یا همان پسوند تاپ‌لول‌دامنه (Top-Level Domain – TLD)، بخشی از یک نشانی وب است که پس از نام دامنه ظاهر می‌شود و معمولاً مربوط به نوع یا موقعیت جغرافیایی دامنه می‌باشد. به عبارت دیگر، این پسوندها کدی است که در انتهای یک آدرس وب قرار می‌گیرد و نشان‌دهنده نوع یا ماهیت سایت یا منبع آن است.

بیشتر بخوانید: وب سایت WHMCS خود را ایمن کنید

چرا انتخاب یک پسوند دامنه مناسب اهمیت دارد؟

دلیل اول این است که زمانی که یک دامنه مرتبط و هماهنگ با حوزه فعالیت شما انتخاب می‌کنید، کاربران به راحتی متوجه می‌شوند که فعالیت اصلی سایت شما چیست. به عنوان مثال، فرض کنید یک فروشگاه آنلاین قهوه دارید و از دامنه coffee. استفاده می‌کنید؛ در این صورت، گوگل و کاربران به سرعت شما را به عنوان یک کسب و کار مرتبط با قهوه شناخته و درک می‌کنند. (البته، برای فروشگاه قهوه، دامنه com. به عنوان یک پسوند تجاری پیشنهاد می‌شود.) در ادامه شما را با نحوه استفاده و معنای پسوندهای دامنه بیشتر آشنا خواهیم کرد تا جواب این سوال را دریابید.

دلیل دیگر این است که پسوند دامنه بر تأثیر سئوی سایت شما تأثیرگذار است، به این معنا که بر رتبه‌بندی سایتتان در موتورهای جستجویی مانند گوگل تأثیر می‌گذارد. برای روشن‌تر شدن این موضوع، یک مثال آورده می‌شود؛ اگر یک دامنه ir. داشته باشید، احتمالاً شانس دریافت رتبه در نتایج جستجوهای فارسی برای شما بیشتر خواهد بود. این به این دلیل است که گوگل شما را به عنوان یک سایت ایرانی شناخته و تشخیص می‌دهد.

بیشتر بخوانید: وردپرس ایمن در سال 2022

معرفی انواع دامنه ها

معرفی انواع دامنه ها

احتمالاً سوال برانگیز است که چند دامنه در جهان وجود دارد و هرکدام از آنها به چه معنا و مفهومی اشاره دارند؟ در نهایت، چگونه می‌توان انتخاب درستی از بین این میلیون‌ها دامنه را داشت؟ در این بخش شما را با نحوه استفاده و معنای پسوندهای دامنه آشنا خواهیم کرد. تعداد دامنه‌ها در جهان به میلیون‌ها می‌رسد و هر سال به این تعداد افزوده می‌شود. دامنه‌ها دسته‌بندی‌های مختلفی دارند؛ از جمله دسته‌بندی بر اساس کشور، سازمان، مشاغل، کاربرد و غیره. به سوال سوم، یعنی انتخاب بهترین پسوند چه دامنه‌ای، به این ترتیب پاسخ می‌دهیم: در این مقاله، تعدادی از پسوندهای دامنه که برای کاربران ایرانی بیشترین کاربرد را دارند، معرفی می‌شوند.

  • .com: مخفف Company (شرکت) یا Commercial (تجاری) است. دامنه‌ی دات کام، رایج‌ترین و پراستفاده‌ترین دامنه در اینترنت است.
  • .org: مخفف Organization (سازمان) است. اغلب سازمان‌ها و نهادهای غیرانتفاعی از این دامنه استفاده می‌کنند.
  • .net: مخفف Network (شبکه) است و توسط شبکه‌ها و شرکت‌های اینترنتی استفاده می‌شود.
  • .biz: مخفف Business (تجاری) و مختص سایت‌های تجاری است.
  • .info: مخفف Information (اطلاعات)؛ این دامنه برای سایت‌هایی که مطالب اطلاعاتی ارائه می‌دهند، کاربرد دارد.
  • .edu: مخفف Education (آموزش) است و برای سایت‌های آموزشی استفاده می‌شود.
  • .gov: مخفف Government (دولت) است. نهادهای دولتی از این دامنه استفاده می‌کنند.
  • .ir: مخفف IRAN و دامنه ملی کشورمان است. هر کشور دارای یک دامنه ملی خاص به خود است؛ به عنوان مثال، fr برای فرانسه و nl برای هلند.
  • .name: این دامنه به معنای “نام” است و اشخاص حقیقی از آن استفاده می‌کنند.
  • .me: این دامنه به معنای “من” است و دارای کاربردی مشابه مورد قبلی است، با این تفاوت که کمی خودمانی‌تر است.
  • .tv: با اینکه این دامنه در اصل متعلق به کشور ناشناخته Tuvalu است، در فضای مجازی بیشتر به عنوان مخفف “Television” (تلویزیون) شناخته شده و شبکه‌ها و سایت‌های مرتبط با تلویزیون از آن استفاده می‌کنند.

دامنه های جدید

دامنه های جدید

در دهه گذشته، دامنه‌های جدید و جذابی به دنیای آنلاین افزوده شده‌اند که بر اساس کاربرد، زمینه علاقمندی یا فعالیت وب‌سایت، قابل دسته‌بندی هستند. به عنوان مثال، دامنه cafe. که به خوبی برای وب‌سایت‌های مرتبط با کافه‌ها مناسب است.

این دامنه‌ها دارای هدفمندی بالایی هستند و توانایی بهتری در معرفی ماهیت وب‌سایت شما دارند، به طور کلی برای استفاده حرفه‌ای مناسب هستند. البته، یک ایراد اصلی این دامنه‌ها، هزینه بالای ثبت و تمدید آنهاست. بنابراین، اگر نیاز به استفاده از این دامنه‌ها دارید، توصیه می‌شود ابتدا بررسی کنید که آیا برای شما مقرون به صرفه هستند یا خیر. همچنین استفاده و معنای پسوندهای دامنه های دیگر را نیز به خوبی یاد بگیرید شاید دیگر دامنه‌ها برای شما مناسب‌تر باشد.

بیشتر بخوانید: تغییر پیشوند پایگاه داده

چند نمونه از این دامنه ها

  • cafe. (مخصوص وب‌سایت‌های کافه‌ها)
  • photography. (برای عکاسان)
  • shoes. (مرتبط با تولید و فروش کفش)
  • gold. (برای کسب‌وکارهای طلا و جواهر)
  • art. (برای سایت‌های هنری)
  • car. (مرتبط با اتومبیل – دامنه‌ای با هزینه بالا)
  • fitness. (برای سایت‌های تناسب اندام)

دامنه های ایرانی

دامنه های ایرانی

در این بخش، تصمیم دارم به شما تعدادی از دامنه‌های مهم ایرانی را معرفی کنم. این دامنه‌ها به دلیل استفاده برای وب‌سایت‌های رسمی و نیاز به مجوز برخوردارند. اگر قصد فعالیت بر روی دامنه های ایرانی را دارید، پیشنهاد می‌کنیم این بخش از مقاله استفاده و معنای پسوندهای دامنه را مطالعه بفرمایید.
این دامنه‌ها زیر دامنه‌های ir. ثبت می‌شوند یا به عبارت دیگر، مکمل دامنه‌های ir. هستند (که به آنها زیردامنه نیز گفته می‌شود).

  • id.ir: این دامنه مخصوص اشخاص حقیقی ایرانی است. متقاضی ثبت این دامنه باید تصویر شناسنامه خود را ارائه دهد.
  • gov.ir: این پسوند مخصوص بخش‌های اجرایی سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه جمهوری اسلامی ایران است. ارائه درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی است.
  • org.ir: پسوند انجمن‌های علمی، سازمان‌های غیرانتفاعی رسمی و موسسات بین‌المللی ثبت‌شده است که دولت ایران یا یکی از موسسات آن عضوشان است. برای دریافت این دامنه‌ها، ارائه کپی روزنامه رسمی موسسه الزامی است.
  • co.ir: مخصوص سازمان‌ها و شرکت‌های غیردولتی است. شرکت‌های متقاضی این پسوند باید دارای شرکت ثبت‌شده باشند.
  • sch.ir: این پسوند مختص مدارس، موسسات آموزشی و سایر سازمان‌های آکادمیک تحت مجوز وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران بوده و ارائه کپی مجوز مذکور و درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی است.
  • ac.ir: این دامنه مخصوص موسسات آموزش عالی دارای مجوز وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و ارائه کپی مجوز مذکور الزامی است.
  • net.ir: این دامنه مخصوص شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات شبکه و ISP‌ها بوده و ارائه کپی مجوز ISP الزامی است.

جمع بندی

در این مقاله، به بررسی استفاده و معنای پسوندهای دامنه پرداختیم. انتخاب یک پسوند دامنه مناسب امری حیاتی برای هر وب‌سایت است، زیرا این انتخاب نه تنها معرف ماهیت سایت می‌شود بلکه در سئو و بهینه‌سازی سایت نیز نقش مهمی ایفا می‌کند. در این راستا، دامنه‌های مختلفی را معرفی کردیم که هرکدام از آنها برای نوع خاصی از وب‌سایت‌ها مناسب بوده و معنای خاصی را به کاربران منتقل می‌کنند. از دامنه‌های کلاسیک مانند .com و .org گرفته تا دامنه‌های ملی مانند .ir، هرکدام نقش خود را در تعیین هویت و تعریف وب‌سایت ایفا می‌کنند. در انتها، پسوندهای دامنه ملی ایران نیز به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته‌اند که شامل .ir، .gov.ir، .org.ir و سایر پسوندها هستند. هر یک از این پسوندها برای انواع خاصی از سازمان‌ها و وب‌سایت‌ها مناسب بوده و نشان‌دهنده نقش و مکان آنها در فضای آنلاین می‌باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × یک =